Dana Art Gallery
Dana Art Gallery pe Facebook

Evenimente - IN CAMP ELECTRIC - Rezidenta de arta


EVENIMENT. Fundatia Domeniul Otetelisanu, in parteneriat cu Galeria Danaart si Arts United, anunta tabara de pictura In camp electric, proiect in cadrul unui program de rezidente pentru lumea artistica si industriile creative, derulat la Conacul Otetelisanu. Evenimentul, organizat cu sprijinul Caran D'Ache Romania si al revistei WebCultura, se va desfasura in perioada 22-30 septembrie, la Conacul Otetelisanu din Benesti, un sat aflat la 40 de kilometri de Craiova.


O echipa de zece. Zece artisti sunt invitati sa imagineze povesti in casele in care desena, candva, Constantin Lecca, artistul care-si adjudeca, pe la 1800, meritul de a fi fost primul de pe aceste meleaguri care indraznea sa picteze icoane in stil occidental sau primul care, alaturi de boierii Oteteliseni, sa fi tiparit reviste si carti la Craiova. Istoriile vor capata culori si sensuri contemporane, in viziuni cu mesaj - desi arta flirteaza de ani buni cu nihilismul -, sau in linii ce inspirate de frumos - desi nu mai e clar unde se sfarseste misiunea lor estetica.


Deschizatori de drumuri. In casa Otetelisenilor de la Benesti s-a nascut Petrache Poenaru, membru titular al Academiei Romane, fondatorul colegiilor nationale din Bucuresti si Craiova. Probabil ca cei mai multi il cunosc, insa, mai degraba drept inventatorul tocului cu rezervor, brevetat la Paris si Viena in 1827, sub complicatul nume de condeiul portaret alimentandu-se el insusi cu cerneala.


Traditie de excelenta. Pastrand traditia deschizatorilor de drumuri, la Benesti se va testa acum brevetul unui desenator. Pictorii invitati in casa Otetelisenilor vor folosi, in premiera, culorile Caran d'Ache, faimoasa linie profesionala elvetiana aleasa sa poarte mai departe faima caricaturistului francez care, alaturi de Emile Zola, uimea lumea pe la 1900. Un anume Arnold Schweitzer a imprumutat, in 1915, acest pseudonim celebru, Caran d'Ache, pentru a fonda la Geneva casa elvetiana de excelenta pentru instrumente de scris si culori profesionale. Tot el a inventat un creion special de desen, brevetat cu numele companiei, obiect care intre timp a capatat recunoastere internationala.


Spiritul vremurilor. În nuante cu atata istorie poate ar putea gasi noi sensuri casuta alba a boierilor olteni, pierduta acum printre frasinii care însotesc un drum galbior ce duce spre biserica. O cula boiereasca uneori senina, în amintirea vremurilor în care Otetelisenii se mandreau cu primele scoli ridicate în Oltenia, sau intunecata de zarva zilelor in care insusi Tudor Vladimirescu trecea pe aici, in bubuit de flinte si in ropotul zecilor de panduri calari, pentru a le taia capetele jefuitorilor.


O parte dintre lucrarile realizate in cadrul acestui program vor fi incluse in Colectia Otetelisanu, tablourile urmand sa fie expuse in cadrul unui eveniment unic, care va avea loc la Galeria Odeon din Bucuresti.


IN STIL CLASIC. Promotor al culturii si al evenimentelor de inalta tinuta, Fundatia Domeniul Otetelisanu sustine un amplu program de rezidente culturale la Conacul de la Benesti. In aceasta serie, a gazduit anul acesta mai multe evenimente de anvergura, printre care colocviul pentru excelenta in presa organizat cu sprijinul Institutului Polonez, workshop-uri pentru film documentar, sub indrumarea regizorilor Copel Moscu si Napoleon Helmis, sau rezidente de etnografie, care s-au bucurat de sprijinul mai multor misiuni diplomatice la Bucuresti.


Tabara de pictura In camp electric, la care au fost invitati zece pictori in ascensiune din Romania si Franta, va inchide acest sezon al burselor de creatie, care va fi reluat dupa cateva saptamani de vacanta. Programele destinate industriilor creative sunt derulate pentru duce mai departe faima boierilor care au pornit din aceste locuri pentru a-si continua destinul de deschizatori de drumuri, iluminati si filantropi. De numele lor se leaga primele piese de teatru si de opereta in limba romana, primele tiparituri din Oltenia, primele scoli cu predare in limba romana, decizii politice cruciale si... de ce nu, amintirea celor mai faimoase baluri, organizate la Bucuresti, pe la 1900, in cel mai elegant stil parizian.


 


 
RO EN
© Copyright Dana Art Gallery 2015. Toate drepturile rezervate. Design si programare.